Trött lärare i klassrum.

”Om man nu inte bryr sig om personalhälsan så borde man ändå veta att lärare icke växer på träd”, skriver fem gymnasielärare.

| Foto: Shutterstock
Debatt

”Vem bryr sig egentligen om hur gymnasielärare mår?”

”Jag är ständigt utsatt för risken att bli smittad, och är så utarbetad att jag knappt kan tänka eller stå på benen när jag återigen får nya riktlinjer”, skriver gymnasielärarna.

På vägen hem från mitt jobb som gymnasielärare lyssnar jag på P4 Blekinge där man pratar om coronasituationen – hur allvarlig den är och hur hög smittspridningen är.

Med emfas påtalar man att folk dör i detta, att det är så viktigt med restriktionerna, hålla avstånd, inte träffa så många…  men jag tar inte riktigt in, för detta gäller inte mig.

Jag som lärare är egentligen inte inkluderad. Jag fortsätter jobba som om inget hade hänt. Skolan fortsätter öka elevantalet, samtidigt som klass efter klass skickas hem pågrund av smitta. Men, jag ska stanna kvar, anpassa, hänga med, planera om, samtidigt som jag går i ett töcken, utbränd, uppgiven och knappt håller koll på vilken dag det är, vilket klassrum jag ska vara i, om mina elever är inne eller inte.

Jag är ständigt utsatt för risken att bli smittad, och är så utarbetad att jag knappt kan tänka eller stå på benen när jag återigen får nya riktlinjer, nya instruktioner, nya mail, nya excelark att förstå.

Jag läser, försöker hänga med, hålla koll, samtidigt som jag försöker hantera magsyran som försöker påtala den ohälsosamma situationen. Jag lystrar och funderar över ord som personalhälsa, arbetsmiljö, personalvård – ord som tyvärr verkar sakna betydelse.

Vem bryr sig egentligen om hur jag mår, vem ser mig och min arbetssituationen? Hur är jag inkluderad i denna allvarliga samhällssituation/pandemi, förutom att agera kugghjul i ett administrativt styrt utbildningsverk som inte tar hänsyn till min säkerhet och hur jag mår.

Konstigt är väl ändå, att om man nu inte bryr sig om personalhälsan så borde man ändå veta att lärare icke växer på träd, och att det torde kunna innebära svårigheter att få verksamheten att fungera om personalen sjukskriver sig, säger upp sig, eller som läget är nu, faktiskt dör.

Undertecknat gymnasielärare:

Christer Holm, Anette Bergman, Mats Jönsson, Ann-Helen Mörtvik och Eva-Marie Sjöbeck

Jaget i texten är konstruerat med bakgrund i egna upplevelser, åsikter, observationer och kollegiala samtal.

  • Detta är en debattartikel. Det är skribenterna som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Skolvärlden.
Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm